DSC_0186-2
Topazul este piatra lunii decembrie si totodata piatra oferita la a 4-a și a 19-a aniversare de căsătorie, fiind un simbol al iubirii și afecțiunii.

DSC_0186-2

Inel argint cu piatra semipretioasa de topaz, lucrat manual in Bali.

Confundat cu peridotul.

Numele topaz provine de la o mică insulă greceasca din Marea Roșie numita candva „Topazios”, in prezent Zabargad. Topazios derivă din cuvântul topazin sau topazein, însemnând „a căuta” sau „a suspecta”, deoarece insula era în mare parte ascunsă de ceață și greu de găsit.

Pe aceasta insula nu s-a gasit niciodată topaz, dar a fost o sursă de pietre de culoarea uleiului proaspăt de măsline, care era defapt olivina (peridot). Peridotul a fost confundată cu topazul, acesta fiind cauza pentru care pietrele de culoare verde au fost numite topaze pentru o perioada lunga de timp.

Grecii și romanii apreciau foarte mult topazul ca piatră prețioasă si credeau că topazul le dă putere. În Europa, în perioada Renașterii, oamenii au crezut că topazul poate sparge vrăjile, blestemele și risipă furia. Timp de secole, mulți oameni din India au crezut că topazul purtat deasupra inimii asigură o viață lungă, frumusețe și inteligență purtatorului.

Astazi se crede ca topazul este o piatră a iubirii, a norocului și este extrem de eficient pentru atingerea scopurilor. Este excelent pentru atragerea persoanei potrivite în viața cuiva, pentru prietenie, dragoste sau pentru îmbunătățirea relațiilor existente. Il ajuta pe purtator sa fie onest, fidel si sa aiba incredere in sine si in fortele proprii. Se folosește energia topazului pentru a șterge oboseala, pentru a ridica starea de spirit și pentru a pune în acțiune gândurile bune, eliberand stresul acumulat in subconstient.

Pandantiv argint cu Swiss Blue topaz.

Pandantiv argint cu Swiss Blue topaz.

Beneficii pe culori.

Topazul albastru ajută la controlul mâniei și aduce emoții ascunse la suprafață, astfel încât acestea să poată fi tratate într-un mod calm. De altfel se crede ca este o piatră de inspirație creativă și claritate mentală astfel fiind un talisman minunat pentru artiști, muzicieni, autori, inventatori sau oricine care doreste sa își exprime latura creatoare. Este o piatră a liniștii, calmeaza emoțiile și este ideal pentru meditație- plasat pe chakra gâtului sau pe chakra celui de-al treilea ochi ajută la articularea clara si constienta al gandurilor si sentimentelor.

Topazul galben/auriu/portocaliu activează chakrele bazală, sacrala și solara, dar și coroana, crescând capacitatea de a direcționa propria energie. Este o piatră a creativității și al intențiilor bune- genereaza abundență. Folosit respectuos, este un cristal excelent pentru alinierea conștientă la cele mai înalte forțe din univers și poate fi folosit pentru a stoca informațiile, energia, gândurile și dragostea primită în acest mod. La fel ca o baterie, aceasta poate reîncărca spiritual și fizic, stimulând credința și optimismul, demnitatea de sine și mândria în abilitățile cuiva, fără a exagera si a „incarca” ego-ul.

Topazul roz reprezinta speranța, incurajează onestitatea, deschiderea fata de noi experiente, aduce noroc în problemele iubirii. Stimuleaza chakra inimii, atrage dragostea autentică și dizolvă tendințele distructive, posesive din o relatie. Topazul de aceasta culoare placuta ajută purtatorul sa treaca mai usor peste despartire, alina durerile si mangaie rănile in dragoste – este un cadou minunat pentru o primă dragoste, pentru o zi de naștere sau aniversare pentru a semnifica afecțiunea care va continua să crească în timp.

Exista si topaz mov care este un talisman excelent pentru luarea deciziilor. Acesta servește pentru a proteja împotriva persoanelor toxice si promovează o conexiune între chakra inimii și coroana, oferind un transfer de energie între cele două.

Topazul maroniu generează forta și stabilitate, încredere și capacitatea de a construi prietenii adevarate de durată. Este un cadou perfect pentru cei care sunt neîncrezatori în viață, in propriile puteri sau in alte persoane, pentru a deveni mai deschiși. Este un ajutor binevenit pentru ameliorarea timiditatii excesive și al tulburarii obsesiv compulsive. Topazul brun stimulează chakra bazala- crește forța, motivația.

DSC_0042

Pandantiv argint cu topaz mistic, lucrat manual in Bali.

Ce vindeca topazul?

Topazul a fost recunoscut încă din secolul al X-lea pentru beneficiile aduse în vindecarea bolilor ochilor, pentru atenuarea bolilor mintale și pentru restabilirea pierderii senzoriale (a gustului si mirosului). Se crede, de asemenea, ca ajuta la tinerea sub control a problemelor cardiace și pentru a reduce sforăitul.

Topazele in tonuri de galben incarca corpul si il ajuta sa se relaxeze total, promoveaza regenerarea țesuturilor. Pot fi utilizate în tratamente pentru afecțiunile ficatului, vezicii biliare și glandelor endocrine. Aceste topaze in culori calde sunt excelente pentru combaterea depresiei.

Aceasta piatra semipretioasa in culoare albastra este utila în ameliorarea durerilor de cap, migrenelor- ajută la relaxare si la tratarea problemelor cauzate de stres.

Topazul este un cristal superb pentru meditație, aducând mintea, corpul și spiritul în unire cu forțele universului. Îmbunătățește relaxarea, creează lejeritate și stimulează sentimentele de pace. Este foarte bun pentru afirmații și vizualizare, precum și pentru a îndrepta atenția cuiva spre vindecare, atracție și manifestare.

Este important de retinut ca aceste informatii nu înlocuiesc consultarea unui profesionist din domeniul sănătății si recomandam să consultați medicul dumneavoastră sau un profesionist din domeniul sănătății înainte de a începe orice tratament alternativ.

DSC_0031

Cercei argint cu pietre semipretioase de topaz si labradorit, ambele specifice zodiei sagetator.

Piatra sagetatorilor.

Topazul este piatra tradițională pentru luna decembrie si una dintre pietrele zodiacale pentru cei născuți sub semnul săgetătorului (între 22 noiembrie și 21 decembrie).

Topazul se formează în diverse tonuri și saturații de galben, auriu, portocaliu, roșu, albastru, verde, violet, maro și incolor. Din aceasta cauza, topazul poate fi confundat cu multe alte pietre:  acvamarin, citrin, cuarț, beril, turmalina sau safir. Este o piatră durabilă (8 pe scara lui Mohs), ce nu se dizolvă în majoritatea solvenților chimici. Deși poate fi tăiată perfect, este predispusă la spargeri dacă este lovită puternic sau daca vine în contact cu o varietate de obiecte comune – acestea pot produce o zgârietură pe suprafața sa. Obiecte dure sau abraziunea cu alte pietre de duritate egală sau mai mare într-o cutie de bijuterii pot provoca pagube. Cel mai bine este să nu purtați bijuterii cu piatra de topaz în timpul unor activități in care exista pericolul sa loviti bijuteria – acest lucru este valabil pentru majoritatea bijuteriilor cu pietre semipretioase sau pretioase!

DSC_0154-2

Inel argint cu piatra de topaz.

Bolovane de topaz de sute de kilograme.

Se găsește în întreaga lume și au fost descoperite cristale uriașe și impecabile care cântăresc până la 220 de kilograme. Brazilia este unul dintre cei mai mari producători de topaz unde unele cristale clare de topaz pot atinge dimensiunea unui bolovan și cântăresc sute de kilograme, iar Rusia, Cehia, Afganistan si Sri Lanka sunt alte tari care au „ascunse” in pamant importante cantitati de pietre semipretioase de topaz.