În spatele oricărui lucru, eveniment sau obiect, există cel puțin o legendă, un mit, o povestioară, iar noi dorim să vă povestim puțin despre minunatele perle.
În ziua de astăzi, perlele au diferite semnificații, de la puritate până la înțelepciune. Se consideră că perlele sunt bijuteriile celor bogați, aduc putere și sănătate, calmează și echilibrează karma purtătorului.
Raportându-ne la culoarea, proveniența sau chiar forma lor, perlele capătă diferite simboluri.
În continuare vom relata câteva din legendele perlelor ce se plimba prin întreaga lume.
Persia
O legendă din Persia spune că perlele au fost create în momentul în care un curcubeu a atins pământul după o furtună, iar imperfecțiunile lor fiind rezultate din fulgerele și tunetele furtunii.
China
Miturile chinezești consideră că perlele sunt produse în capetele dragonilor, de aceea capătă simbolul cunoașterii și înțelepciunii. Dragonii erau percepuți ca fiind ființe înțelepte și inteligente, ținând perlele între dinți până mureau.
Un alt mit spune că un băiat a găsit o perlă și a pus-o într-un borcan cu orez. A doua zi, borcanul era plin de orez. Când a văzut asta, un vecin a încercat să o fure, iar pentru a o proteja, băiatul a înghițit perla. Datorită acestui fapt, băiatul s-a transformat într-un dragon.
Mitologia Islamica
În Coran se vorbește despre perle ca fiind una dintre cele mai mari bogății ale lumii, primite din Paradis, devenind un simbol al perfecțiunii.
Religia Creștină
Creștinii au adoptat perla ca un simbol al purității, perlele fiind asociate cu nunți și mirese, în special perlele albe.
Legendă celtică
O legendă celtică spune că Adam și Eva au plâns la izgonirea din Paradis și au făcut un lac de perle. Perlele albe fiind rezultatul lacrimilor Evei, iar cele negre ale lui Adam.
Explicația rarității perlelor negre ar fi că femeile plâng mai mult și de aceea sunt mai abundente și ușor de găsit.
Perlele și Luna
Din textele vedice aflăm că perlele erau născute din apele Pământului cu puterile Raiului și fertilizate de o lumină puternică, ce venea de la Luna plină, devenind astfel fiicele Lunii.
Perlele și bogăția
Perlele sunt recoltate de peste 6000 de ani. Până la apariția recentă a perlelor de cultură, aceste bijuterii erau atât de rare încât doar nobilii și oamenii extrem de bogați își permiteau să le cumpere și poarte.
Legătura dintre bogăție și perle este prezentată în mod amuzant într-o legendă care spune că un om bogat a ales o perlă, cea mai fină și valoroasă, a infuzat perla cu dorința de putere și bogăție și a aruncat-o la gunoi. Această legendă simpatică arată că trebuie să fii foarte bogat pentru a arunca perle, dar și inutilitatea dorinței de putere de dragul puterii.
Aduc perlele ghinion?
Unii consideră că perlele aduc ghinion din cauza faptului că ele sunt smulse din inima stridiilor sau a midiilor, iar acest lucru le-a adus reputația de bijuterii cu ghinion. Cele mai multe superstiții despre perle spun că orice perlă care a fost dăruită cu răutate sau gelozie aduce ghinion, dar acest lucru este valabil pentru orice bijuterie purtată, nu doar în cazul celor cu perle.
În schimb, perlele care au fost dăruite cu iubire și cu intenții bune simbolizează fertilitatea și inocența.
Fiecare mit nu face decât să aducă mai multă frumusețe și valoare acestui tip de bijuterii deosebite. Perlele sunt și vor rămâne mereu niște bijuterii clasice și foarte populare în orice epocă.