amonit2

amonit2

Magazinul nostru Nature Gallery gazduieste minunate exemplare de amoniti. Dar ce sunt amonitii? Va invitam sa descoperiti in acest material cum arata ramasitele unei lumi apuse, aceea a amonitilor.

Amonit este termenul pentru amonoizi, o subclasa de moluste ce dateaza din perioada Davoniana (cu aproximativ 416 milioane de ani in urma). Amonitii sunt apropiati de alte cefalopode (calmar, caracatita si sepia), iar oamenii de știința au identificat mai mult de 10.000 de specii din fosile gasite aproape peste tot pe planeta, dimensiunile acestora situandu-se intre mai putin de un cm si 1.5 m.

Unii amoniți aveau cochilii lungi și drepte, in timp ce altele aveau cochilii in forma de spirala. Majoritatea speciilor aveau forma de spirala, iar cochiliile erau captușite cu camere progresiv mai mari, separate de pereți subtiri numite septuri. Pereții care separau fiecare camera au ajutat la protejarea amonitului, iar numeroasele camere au ajutat probabil aceste cefalopode sa se deplaseze. O structura subțire, asemanatoare unui tub, numita sifuncul, pompa aer prin camerele interioare ale cochiliei, despre care oamenii de știința cred ca au contribuit la deplasarea amoniților prin apa. Cu toate acestea, nu este clar daca amoniții au fost inotatori grozavi.

Oamenii de știința au dezvaluit ca amonitii, ca și cefalopodele moderne, aveau tentacule pentru a prinde prada. Dovezile fosile indica faptul ca aveau falci ascutite, asemanatoare unui cioc, pentru a prinde prada, cum ar fi planctonul, crustaceele si alți amoniți. De asemenea, amonitii erau pradati la randul lor de reptile si pești mai mari.

Pe masura ce amoniții au evoluat de-a lungul erei mezozoice, intre 252 și 66 de milioane de ani in urma, cochiliile lor au devenit mai mici si mai complexe. Primii amoniți aveau linii simple de sutura trasate pe cochiliile lor, in timp ce suturile de pe speciile din perioada Cretacica (acum 145 pana la 66 de milioane de ani) au format modele complexe.

Amoniții au disparut acum 66 de milioane de ani, iar unii oameni de stiinta fac ipoteza ca amonitii nu ar fi putut supravietui după ce a avut loc declinul brusc al sursei lor principale de hrana: planctonul marin.

Cochiliile de amoniti sunt folosite astazi ca fosile index, ceea ce înseamna ca pot ajuta la datarea altor fosile. Aceste cefalopode reprezinta fosile index ideale pentru ca au trait in perioade de timp distincte, care pot fi usor identificate prin modelele lor de sutura. Fosilele de amoniți dezvaluie, de asemenea, informații pretioase despre climele antice si despre mediul marin.

Amonitii ne redau o parte din vremurile apuse, iar noi ii privim si incercam sa deslusim misterul in care au fost invaluiti. Priviti-le complexitatea, frumusetea, perfectiunea. Natura este minunata!

 

Sursa

https://www.nationalgeographic.com/animals/facts/ammonites