DSC_0519
Ametistul este cea mai populară piatră semiprețioasă din lume utilizat pentru realizarea de pietre fațetate, margele și alte articole pentru bijuterii și ornamente. Este varietatea purpurie a speciilor minerale de cuarț și a fost folosită ca podoabă personală de peste 2000 de ani.

DSC_0519

Varf de cristal de ametist mov. Se pot vedea cateva incluziuni, impuritati in interiorul cristalului.

Imparatul pietrelor mov.

Este bijuteria care este cel mai frecvent asociată cu culoarea mov, chiar dacă există și alte pietre violet, cum ar fi charoitul sau sugilitul. Culoarea sa purpurie poate fi rece și albăstrui, sau un mov roșiatic, varietate care este denumita ametist „zmeură”. Culoarea purpurie a ametistului poate varia de la un liliac deschis la un violet regal intens. De asemenea, ametistul se arată în mod obișnuit in ceea ce se numește „zonarea culorilor”, care în cazul ametistului constă din zone unghiulare de culoare mai închisă până la mai deschisă la culoare.

DSC_0138-2

Inel argint cu Ametist din Brazilia

Zonarea culorilor – ce inseamna?

Cristalele de ametist cresc încet, iar compoziția apelor din care cresc se poate schimba în timp. Pe măsură ce compoziția apei se schimbă, cantități diferite de fier sunt încorporate în suprafața cristalului. Ulterior, radiațiile emise de minerale în roca din jur modifică fierul pentru a produce culoarea purpurie. Acest lucru poate determina cristalul să aibă zone de intensitate diferită a culorii. Fiecare dintre aceste zone înregistrează un interval de timp în creșterea cristalului similar cu inelele de creștere ale unui copac. Deși acest lucru este interesant din punct de vedere geologic, cele mai preferate pietre de ametist au o culoare bogată și uniformă.

Bratara argint cu Ametist mov

Bratara argint cu Ametist Mov – o nuanta mai inchisa de mov, cu o tenta usor spre albastru

Valoros ca diamantul.

Datorită culorii sale asemănătoare vinului/strugurilor, legendele grecești timpurii au asociat ametistul cu Bacchus, zeul vinului. Alte legende reflectau convingerile oamenilor conform cărora ametistul își păstra purtătorul cu capul limpede și iute în luptă și în afaceri. Deoarece ametistul era asociat cu vinul, se credea că purtarea ametistului împiedica beția si intoxicatia.

Până în secolul 19, când au fost descoperite marile zăcăminte din Brazilia, ametistul a fost considerat ca valoare egală cu diamantul, rubinul, smaraldul și safirul. Acest lucru s-a datorat nuanțelor sale profunde, regale de violet. Nu este de mirare că pietre de ametist împodobeau degetele episcopilor, in bijuterii religioase, iar cele mai frumoase pietre de ametist erau montate in coroanele regale.

ametrin

Ametrin = Citrin + Ametist

Jumatate ametist, jumatate citrin.

Unul dintre cele mai interesante materiale de bijuterie din lume este ametrinul . Este o varietate de cuarț bicolor în care citrina și ametistul apar în contact unul cu altul într-un singur cristal. Cuvântul AMEtist și ciTRIN au fost combinate pentru a da numele „ametrin”. Acest material de bijuterie este rar întâlnit în natură, iar singura producție comercială este din Mina Anahi din estul Boliviei.

DSC_01542

Cercei argint cu Ametist Mov din Bali. O nuanta inchisa de lila.

Ametistul are o duritate de Mohs de 7, nu se rupe prin clivaj și, în general, este considerat potrivit pentru aproape orice utilizare de bijuterii. Cu o combinație de culori atractive, durabilitate bună și accesibilitate, nu este de mirare că ametistul este o bijuterie preferată de artizani, bijutieri, meșteri și consumatori.

Cu toate acestea poate veni în contact cu o varietate de obiecte comune care pot produce o zgârietură pe suprafața sa. Obiecte dure sau abraziunea cu alte pietre de duritate egală sau mai mare într-o cutie de bijuterii pot provoca pagube. De asemenea, ametistul este un material fragil care poate fi ciobit sau zgâriat prin impact. Cel mai bine este să nu purtați bijuterii de ametist în timpul unor activități sau în locații in care exista pericolul sa loviti bijuteria – acest lucru este valabil pentru majoritatea bijuteriilor cu pietre semipretioase sau pretioase!

Pastraza-l corespunzator – se poate decolora!

Depozitarea pe termen lung a ametistului și a bijuteriilor de ametist se face cel mai bine într-o cutie de bijuterii sau în altă locație întunecată. Culoarea ametistului se poate decolorare prin expunere prelungită la lumina directă a soarelui sau la luminile luminoase de afișare.

DSC_0148

Colier cu pietre de ametist de o culoare bogata, intensa de mov. Se pot vedea diferite nuante de mov si diferite coloratii la nivelul fiecarei bucati.

Piatra celor nascuti in februarie.

Ametistul este piatra de naștere sau talismanul norocos pentru cei nascuti in luna februarie și una din emblemele celor doisprezece apostoli. Mai este cunoscută sub numele de piatra zodiac pentru pești. De asemenea, este legat de elementul Vântului. Se crede că acest element activează mintea și ajută la clarviziune și intuiție.

Ametistul ca piatra protectoare.

Proprietățile de vindecare ale ametistului sunt multe si benefice – este o piatra puternica si protectoare. Deoarece este legat de chakra coroanei, este util în purificarea minții și în curățarea gândurilor negative. Acesta protejează atacul psihic, transmutând energia în dragoste și protejând purtătorul de toate tipurile de rău. Ametistul este un tranchilizant natural, ameliorează stresul și încordarea, calmează iritabilitatea, echilibrează schimbările de dispoziție, risipește furia, frica și anxietatea. Elimina tristețea, durerea și dizolvă negativitatea. Ametistul activează conștiința spirituală, deschide intuiția și îmbunătățește abilitățile psihice. Are puteri puternice de vindecare și curățare. Ametistul încurajează sobrietatea, ajuta purtatorul sa elimine dependentele nocive- alcool, droguri sau alte dependențe. Calmează și stimulează mintea, ajutând la concentrare, îmbunătățind memoria și motivația. Ametistul ajută la amintirea și înțelegerea viselor, ameliorează insomnia.

Benefic tractului respirator.

De-a lungul timpului în toate părțile lumii, mulți oameni au crezut că pietrele semipretioase au capacitatea de a vindeca, proteja persoana care le deține sau le poartă. Se crede, ca ametistul stimulează producția de hormoni, tonifică sistemul endocrin și metabolismul. Întărește sistemul imunitar, reduce durerea și întărește organismul pentru a lupta împotriva cancerului, ajută la regenerarea țesuturilor, curăță sângele. Ametistul ușurează durerile de cap și eliberează tensiunea. Reduce vânătăile, umflăturile, leziunile și tratează tulburările de auz. Se crede, ca a metistul vindecă bolile plămânilor și ale tractului respirator, afecțiunile pielii, afecțiunile celulare și bolile tractului digestiv.

DSC_0525

Varf de cristal de ametist mov. O dimensiune perfecta pentru meditatii.

Este o piatra ideală pentru meditație – mai ales pentru cei care doresc sa descopere motivul anumitor comportamente sau acțiuni, atât din partea propriei persoane cat si a altora. Pentru a medita cu ametistul, mergeți într-o cameră cu lumina moale unde ca puteti calma. Puteți utiliza o piatra de ametist pentru a trimite energie sau un varf de cristal de ametist. Așezați-vă confortabil cu ametistul în palma și inspirați energia violetă a ametistului. Lăsați energia moale a ametistului să aducă o stare de claritate si imaginati-va ce anume doriti sa va aduca aceasta meditatie. Simțiți ametistul cum radiază protecție, claritate si calm în spiritul vostru. Când sunteți gata, inspirati adanc și deschideți lent ochii în timp ce expirați. Curățați ametistul după meditație.

DSC_0002-2

O sculptura care are ca baza o bucata de geoda de ametist. O varianta excelenta de decoratiune in casa sau pentru un cadou.

Este o piatra semipretioasa suficient de rezistentă pentru a fi utilizat in bijuterii, iar nuanțele de purpuriu-pastel fac ca bijuteriile sa fie iubite in randul consumatorilor. Proprietatile sale benefice si culorile ei minunate fac ca astăzi sa fie una din cele mai apreciate varietati de cuarț.

De notat: este foarte important sa alegem pietrele care ne atrag – uneori suntem atrasi de o piatra datorita beneficiilor sau proprietatiilor pietrei, nu pentru ca simtim o chemare naturala. La fel de important este sa ascultam de sfatul medicilor sau al oamenilor de specialitate in legatura cu orice problema de sanatate. Chiar daca exista putine cercetari științifice despre pietrele semiprețioase si puterea lor vindecare, multe persoane persistă în aceste credințe. Astăzi, ametistul este una dintre cele mai populare „pietre vindecătoare”.