Flowers & Plants

Flowers & Plants

Colectia Nature Gallery include cateva fosile minunate de trilobiti. Asadar, va invitam sa aflati cateva lucruri interesante despre acestia.

Trilobitii au existat in urma cu peste 520 de milioane de ani, mediul in care au trait fiind cel marin. Acestia s-au numarat printre primele antropode, nevertebrate cu un exoschelet dur (invelis protector, tegument dur), cu mai multe segmente ale corpului si membre articulate (structurile fine ale trilobitilor sunt rareori pastrate). Peste 20.000 de specii de trilobiti au fost identificate, ceea ce face din aceasta, o clasa disparuta extrem de diversa si de complexa.

Trilobitii au fost, de asemenea, primele animale care au avut ochi compusi, formati din calcit anorganic, la fel ca restul exoscheletului. Structura acestora era complexa, iar faptul ca erau formati din tegument a permis fosilizarea acestora.

Lungimea acestora varia de la 1 milimetru pana la 70 de centrimetri. Indiferent de marimea lor, toate fosilele trilobite au un plan corporal similar, fiind alcatuite din trei parti principale ale corpului: un cefalon (cap), un torace segmentat și un pygidium (coada). Cu toate acestea, denumirea de „trilobit”, care inseamna „trei lobiti”, nu se refera la acele trei parti ale corpului mentionate mai sus, ci la faptul ca toti trilobitii poarta un lob axial central lung, flancat pe fiecare parte de un lob pleural drept si de un lob pleural stang (pleural = lateral). Acesti trei lobi care merg de la cefalon la pygidium sunt cele care dau numele trilobitilor si sunt comune tuturor trilobitilor, în ciuda marii lor diversitati de marime si forma.

Principalele lor subgrupuri sunt crustaceele (cum ar fi crevetii si crabii), cheliceratele (inclusiv paianjenii, scorpionii si acarienii) si grupurile complet terestre, insecte și miriapode, inclusiv milipedele și centipedele.

Trilobiții isi schimbau periodic exoscheletul pentru a se potrivi cresterii; fosilele trilobite pastreaza uneori așa-numitele configuratii de naparlire. Trilobitii au avut caracteristici elaborate de supravietuire si o capacitate dezvoltata de a-si proteja parțile vulnerabile expuse. In cazul unui pericol, acestia puteau lua o forma sferica, tocmai pentru a se proteja. Se considera probabil ca trilobitii se imperecheau imediat dupa naparlire, dar inainte ca exoscheletul lor sa se intareasca si sa se ingroașe.

Unele specii de trilobiti se deplasau pe fundul oceanelor, in timp ce altele stateau ascunse sub mal. Hrana acestora era compusa din plancton sau animale moarte.

Disparitie

Evolutia si proliferarea pestilor cu falci probabil a exacerbat declinul trilobitilor, dar probabil nu a fost motivul principal pentru reducerea populatiei. Tendintele de incalzire și racire cauzate de vulcanism sunt o alta idee, la fel ca și efectele unui impact meteoric. Un nivel foarte ridicat de dioxid de carbon ar fi ucis si speciile marine si ar fi afectat lantul trofic. Nu exista o concluzie definitiva cu privire la ceea ce a eliminat aceste comori exotice de pe Pamant.

Sursa 1

Sursa 2