De multe ori confundat cu alte pietre semipretioase precum turcoazul, smaraldul, malachitul sau agatul, crisocola este o piatra spectaculoasa cu proprietati greu de neglijat.

Echilibru minte – corp

Numele provine din limba greaca, „chrysos” insemnand aur, iar „kolla” insemnand lipici – denumirea referindu-se la firele de cupru care apar la unele pietre de crisocola (nu apare la toate, depinde de compozitia si proprietatile zonei de unde a fost minat). Egiptenii considerau ca aceasta piatra ajuta la crearea legaturii dintre minte si corp, totodata spijinind mentinerea armoniei si starii de echilibru minte-corp.

DSC_1309

Crisocola bruta

Piatra sperantei sau a noilor inceputuri, crisocola este una dintre acele pietre care ajuta purtatorul in luarea deciziilor corecte – prin meditare – pentru a ajunge in locul, ipostaza dorita cu adevarat. Asigura protectie pentru casa – folosit ca obiect de decor in forma bruta – pentru ca absoarbe energiile si tensiunile negative acumulate in interior.

DSC_0392

Pandantiv argint cu crisocola – Peninsula privita din aer

Piatra femeilor

Crisocola este considerata piatra femeilor, deoarece vindeca problemele de sanatate specifice sexului feminin, in special cele legate de reproducere si hormoni. Ofera protectie in timpul sarcinii – atat pentru mama cat si pentru copil. Mareste fertilitatea – benefic pentru femeile ce doresc sa ramana insarcinate, protejeaza impotriva bolilor cu transmirete sexuala si regleaza dezechilibrarile hormonale la femei – atat in perioada pubertatii, cat si la menopauza.

Crisocola reduce tensiunea arteriala crescuta, durerile de spate si durerile reumatice. Ajuta la scaderea febrei, reducerea inflamatiilor si infectiilor. Este recomandat pentru diabetici – stimuland pancreasul -, dar este benefic si celor care au probleme digestive, pulmonare sau cardiace.

DSC_0566

Inel argint cu crisocola

Mareste creativitatea, generozitatea

Aceasta piatra mareste creativitatea artistilor, generozitatea si toleranta purtatorului, rabdarea dar si flexibilitatea. Este recomandata pentru zodiile gemeni, leu, rac, fecioara si sagetator si, conform influentei numerologice, este recomandat pentru cei care sunt nascuti sub influenta numarului 5.

DSC_0561

Inel argint cu piatra semipretioasa de crisocola

Provenienta

Este extras in special din SUA si Peru dar se gaseste si in Marea Britanie, Mexic, Chile, Zair si Rusia. Este o piatra destul de rara si de obicei este lasata in forma bruta – de aceea bijuteriile cu crisocola sunt si mai unice.

Pandantiv argint cu crisocola

Pandantiv argint cu crisocola

Caracteristici

Aceasta piatra semipretioasa are combinatiile si culorile verde, albastru – turcoaz, avand deseori pete de alb, negru, fire de cupru (maroniu). Piatra crisocola este deseori confundata cu malachitul, turcoazul albastru sau verde, agatul de muschi, sau radacina de smarald. Piatra este una mata si opaca. Duritatea acesteia este de 2-3 pe scara Mohs.

Pandantiv argint cu crisocola

Pentru a purifica crisocola, este indeajuns sa spalam piatra in apa calduta si sa il lasam la incarcat la soare – perioada scurta de timp, cateva minute.

Este important sa ferim piatra sau bijuteriile cu piatra semipretioasa de crisopraz de parfumuri, substante care contin alcool sau de sapunuri, caci acestea pot deteriora sau decolora/matui piatra.