opal-757153_1920

OPALUL este una dintre cele mai frumoase pietre semipretioase cunoscute de om, insa opalul este mult mai mult decat o simpla aparenta spectaculoasa. Aceasta piatra are o paleta de culori larga, astfel arata foarte elegant montat in diferite bijuterii precum cercei, pandantive, inele sau coliere. Iata cateva lucruri pe care merita sa le stii despre opal.

Piatra lunii Octombrie

Opalul este piatra lunii octombrie si talisman norocos al celor nascuti in aceasta luna. Spiritual, aceasta piatra simbolizeaza puritatea si speranta, fiind purtat cu secole in urma pentru puterea ei protectiva, protejandu-l pe purtator sau detinator de orice eveniment neplacut sau intamplare negativa.

colier opalFormat de Ploaie

Exista multe teorii privind formarea acestei pietre semipretioase, insa se crede, ca opalul este format atunci cand apa se infiltreaza in crevase si roci bogate in siliciu. Dupa evaporarea apei, ramane in urma un amestec de apa si siliciu care se cristalizeaza in timp in piatra pe care noi o numim opal.

95% din totalul opalului provine din Australia. Majoritatea opalului australian este opal alb si provine din Coober Pedy, din sudul Australiei. Restul de opal provine din Brazilia si SUA.

In plus, opalul este una dintre putinele pietre pretioase gasite in afara planetei noastre, acesta fiind descoperit pe Marte.

Deosebim trei varietati de opal, in functie de culoarea, tipul si locul unde a fost gasit: opal laptos, opal de foc ( galben, rosiatic) si opal opac (in acest tip de opal nu se regasesc culorile vii, specifice)opal-757153_1920

Opal Antic

In limba greaca opalul poarta denumirea de Opallios, care inseamna a vedea o schimbare de culoare, iar in roma antica Opalus insemna piatra pretioasa. Grecii credeau ca opalul era format din lacrimile de fericire al lui Zeus, cand acesta i-a invins pe titani, astfel si opalul avand mari puteri profetice.

Pe langa faptul ca simbolizeaza speranta si bogatia, opalul a fost descris fiind o piatra care incorporeaza cele mai frumoase culori, unele simuland jocul focului, altele imitand rosul  rubinului, verdele smaraldului, albastrul safirului si movul ametistului.

In ciuda faptului ca a avut cele mai frumoase safire, diamante si rubine, Regina Victoria s-a indragostit de culorile magice al opalului, acesta devenind piatra ei de suflet.

DSC_0102

CARACTERISTICI

  • Opalul este ca un caleidoscop, avand culori schimbatoare fiind privit din diferite unghiuri. Regasim toate culorile curcubeului in opal, unele culori fiind mai pronunate altele mai sterse, in functie de provenienta si gradul de prelucrare al mineralului;
  • Duritate: 5.5 – 6.5/10 pe scala Mohs;
  • Cristal translucid, uneori transparent, lucios;
  • Jocul de culori vazut in interiorul opalului este datorat milioanelor de sfere mici de siliciu, de diferite marimi. Aceste sfere reflecta lumina, iar daca sferele sunt suficient de uniforme si potrivit de mari, vedem culorile spectaculoase din opal;
  • Talisman norocos pentru Balante dar indicat si pentru Scorpioni si Sagetatori;
  • Chakre: 5 – gat, 6 – al treilea ochi, 7 – coroana

Proprietati

  • Opalul este piatra inspiratiei si a clarviziunii.
  • incurajeaza libertatea si independenta
  • Intareste memoria si increderea in sine
  • Ajuta la combaterea infectiilor si a febrei
  • Usureaza procesul de nastere si alina durerile si simptomele menstruale

Ingrijire

Curatarea pietrei se face cu apa calduta si o carpa moale. A se feri de zgarieturi, lovituri si de temperaturi inalte, caci acesta poate duce la pierderea continutului de apa al opalului ce rezulta in disparitia stralucirii specifice si la fragilitate.